In Nederland leven op dit moment een hoop mensen onder de armoede grens, zo is de afgelopen week bekend gemaakt in het nieuws. Een groot deel van deze groep mensen moet het doen met een minimum aan inkomen en moet ieder dubbeltje omdraaien om de maandelijkse vaste lasten te kunnen betalen. Voor een welvarend land als Nederland is dit best een grote schok. Dat er mensen zijn die in armoede leven is niet iets nieuws, maar dat er ruim 2,5 miljoen mensen onder de armoede grens leven is vrij schokkend te noemen.
Spaargeld opzij zetten om problemen te voorkomen
Een deel van deze mensen heeft moeite om goed met hun geld om te gaan. Hierdoor ontstaan de problemen. Door geen spaargeld opzij te zetten kan deze groep mensen aan het einde van de maand geen onverwachte kosten betalen, aangezien er geen extra geld achter de hand is. Wanneer het echt uit de hand dreigt te lopen dient deze groep zich ook nog eens te melden bij de plaatselijke gemeente om een bijstandsuitkering aan te vragen, iets waar veel mensen zich voor schamen.
Toch hoeft deze groep zich helemaal niet te schamen voor het aanvragen van een bijstandsuitkering om de simpele reden dat men niet de enige is met financiële problemen op dit moment. De maandelijkse kosten om in levensonderhoud te voorzien zijn in Nederland explosief gestegen in de laatste jaren, waardoor deze problemen onder andere ontstaan. De zorgverzekeringskosten zijn in tegenstelling tot 10 jaar geleden enorm gestegen. Dit geldt ook voor kosten zoals wegenbelasting en heffingen vanuit de gemeente. Mocht het zo zijn dat u reeds een bijstandsuitkering ontvangt en ineens voor onverwachte kosten komt te staan, zoals een kapotte wasmachine of koelkast dan is het eventueel mogelijk om bijzondere bijstand aan te vragen bij de gemeente. Dit is een soort van lening die de gemeente kan verstrekken aan mensen die in acute problemen zijn gekomen en geen spaargeld achter de hand hebben.