Juist voor het aanleggen van een kleine achtertuin is het maken van een tuinontwerp van groot belang. Vaak zijn er veel wensen, maar is er weinig ruimte, beperkt zonlicht en veel schaduw. Bij een kleine achtertuin komen er veel uitdagingen om de hoek kijken en dat vraagt om een goed doordacht tuinontwerp.
Ook een beplantingsplan maken van belang bij het aanleggen van een kleine achtertuin. Daarin staat welke planten gebruikt zullen worden, de hoogte en breedte van de planten, de vorm van de planten het verwachte onderhoud aan de planten. Ook staat er in een beplantingsplan waar de beplanting geplaatst wordt.
Balans tussen tuinbestrating en groen
Omdat er in een kleine achtertuin weinig ruimte is is het moeilijk om balans tussen het groen en tuinbestrating te krijgen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van plantenbakken op wielen zodat de inrichting van de tuin gewijzigd kan worden wanneer dat nodig is.
Hoe gaat het maken van een tuinontwerp voor een kleine achtertuin in zijn werk?
Het maken van een tuinontwerp voor een kleine achtertuin is een hele klus waarbij verschillende fasen doorlopen worden. In eerste instantie is het van belang om in contact te komen met een tuinarchitect of een hoveniersbedrijf. Hij of zij is het aangewezen persoon die de nodige begeleiding kan verstrekken.
In de meeste gevallen komt een hovenier of tuinarchitect langs om de tuin te bekijken. Daarbij wordt vaak het een en ander nog even opgemeten en worden er foto’s gemaakt. Tijdens dit bezoek worden alle wensen met betrekking tot de tuin besproken en kan er een eerste schets gemaakt worden. In sommige gevallen wordt zo’n eerste schets ook ter plekke gemaakt.
Op basis van alle informatie zal een voorlopig tuinontwerp gemaakt worden. Het voorlopige tuinontwerp wordt vervolgens besproken. Daarbij wordt er bekeken of alle wensen in het tuinontwerp verwerkt zijn zodat de tuinarchitect uiteindelijk een definitief tuinontwerp kan maken.