Als grafkunstenaar krijg je de meest uiteenlopende verzoeken voor grafsteen. Onlangs vroeg een moeder mij een graf met oorbellen voor dochtertje te ontwerpen
Swarovski kristallen zijn bekende kunstmatige juweeltjes. Ze worden al vijf generaties lang geproduceerd in Oostenrijk. Dankzij het heel exact snijden van hoogwaardig “loodglas” ontstaat exclusief glas met een bijzondere schittering.
Swarovski was de zoon van een glassnijder en ontwikkelde in 1892 een glas snijmachine revolutionaire ontwikkeling die hem in staat stelde om preciezer glas snijden. Hiermee bereikte hij een bijzondere helderheid en schittering in het kristalglas bereikt. Nog steeds onderscheid Swarovski glas zich van de concurrentie door deze unieke schottering en helderheid.
Om nog exclusievere uitstraling en schittering te bereiken ontwikkelde Daniel Swarovski samen met het bekende modehuis Dior een unieke glanscoating: het zogenaamde ‘Noorderlicht’ of ook wel “Aurura Borealis” genaamd.
Grafkunst en Swarovski
De vraag naar Swarovski kristalen die verwerkt worden in grafkunst en grafmonumenten neemt toe. De regenboogboom.nl is een ideële organisatie die deze Swarovski kristallen verkoopt. De opbrengst wordt besteed aan een bezoek aan ernstig zieke kinderen in een ziekenhuis of instelling. De kinderen krijgen dan zelf een kristal van de mensen van de Regenboogboom.
De kristallen kunnen op uiteenlopende wijzen verwerkt worden in een grafmonument.
Steeds persoonlijker
Dat uitvaarten en grafstenen steeds unieker en persoonlijker worden weten we allemaal. Tegenwoordig is bijna iedere uitvaart uniek en samengesteld door de nabestaanden. Dat zelfde is ook steeds vaker het geval bij persoonlijke grafmonumenten en grafstenen.
Deze trend gaat samen met de individualiseren van onze samenleving. Ieder mens zien we als uniek en verdient de gepaste aandacht.
Grafsteenleveranciers en steenhouwers maken meer exclusieve producten en nu ook grafmonumenten met Swarovski kristallen. In sommige gevallen leidt dit tot extreme bling bling. Maar vaak ontstaan ook letterlijk heel smaakvolle en mooie juweeltjes.
Een voorbeeld
Xtina’s moeder wilde voor op het graf van haar dochtertje een mooi en passend gedenkteken. Oorbellen en sierraden waren Xtina’s favoriet. Met haar vriendelijke en altijd blije gezichtje en haar grote bos krulletjes paste iedere oorbel haar.
Om die reden opperde haar moeder of er geen oorbellen in het grafmonument konden komen.
In samenspraak met een grafkunstenaar ontstond een idee van een levensboompje met verschillende takken waarin Swarovski kristallen hingen. Iedere tak stond voor een levensjaar van het meisje en droeg een unieke Swarovski kristal. Familie en nabestaanden hadden ieder een eigen kristal uitgezocht. De kristallen kwamen aan gekrulde staaldraden te hangen, verwijzend naar haar bos met krulletjes.
De Swarovski kristallen geven een bijzonder lichtspel dat alle kleuren van de regenboog bevat. Dankzij de vele facetten in de kristallen en het veranderende zonlicht ontstaan op onverwachte plekken regenboogkleuren en lichtvlekjes.
De levensboom ontspruit aan een hart dat gevuld is met heldere witte steentjes.
Zo is een uniek en passend grafmonument ontstaan met Swarovski kristallen.
Unieke ontwerpen en het gebruik van bijzondere materialen in grafmonumenten is populair.
Wie zet er nou Swarovski kristal op een graf ? Nou deze moeder dus!