Een van de duurste aankopen in een mensenleven is de aanschaf van een keuken. Nadat de keus op een bepaald type keuken is gevallen, komt de keukenverkoper in beeld. Het is raadzaam om dit gesprek in te gaan met enige voorbereiding. Keukenverkopers zijn zeer bedreven in dit spel en zal er alles aan doen om zoveel mogelijk marge binnenboord te houden. Dit terwijl er vaak nog aardig wat ruimte in de prijs zit.
Hoogte van de korting
Er is geen vaste regel die je kunt hanteren voor wat betreft de hoogte van de korting die je kunt bedwingen. Er heerst onder consumenten een hardnekkig gerucht dat je in ieder geval altijd 25 procent korting krijgt bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Dat klopt niet. Er zijn keukenwinkels die nog geen 5 procent korting geven, terwijl er ook zaken zijn die tot wel 65 procent korting gaan. Wanneer een keukenboer adverteert met Duitse keuken aanbiedingen dan kun je ervan uitgaan dat ze klanten lokken door te strooien met kortingen. Een keukenzaak in het hogere segment profileert zich minder schreeuwerig en zal ook wat minder kortingen uitdelen.
Keuken kopen tegen bodemprijzen
De huidige trend is dat keukenbedrijven met grote reclamecampagnes adverteren met zogenaamde laagste prijzen. Dit impliceert dat er dus geen onderhandelingsruimte meer in de prijs zit. Dit is een psychologisch trucje. Het is een gegeven dat vrijwel elke klant een hekel heeft aan het uit onderhandelen van de laagste prijs. Wanneer je dan de suggestie wekt dat jouw keukens al de laagste prijs hebben is de gemiddelde consument geneigd dit gemakshalve voor waar aan te nemen. Trap hier niet in. Er is geen enkele keukenwinkel die adverteert met hun absolute laagste prijs. Er zit altijd rek in de prijs. Ook bij dit type prijsstunters is het belangrijk om een korting te vragen.
Vergelijk prijzen met de concurrent
Op veel plekken in Nederland zijn tegenwoordig meubelboulevards. Hier omheen zitten vrijwel altijd meerdere keukenwinkels. Dit zijn uitstekende plekken om keukenzaken een beetje tegen elkaar uit te laten spelen. Ga bij alle zaken naar binnen en vraag om een prijsopgaaf. Ga met deze prijsopgaaf onder je arm naar de volgende keukenzaak. Hierdoor krijg je een goed beeld wat je krijgt voor welk geld. Er zijn ook keukenzaken die geen prijsopgaaf meegeven. Deze zaken kun je beter links laten liggen, omdat die vrijwel altijd te duur zijn.
Tot slot. Laat je niet verleiden door de keukenzaak met de schreeuwerigste reclame uitingen in de vorm van kortingen. Deze winkels voeren de prijzen enorm op om vervolgens met gigantische kortingen te strooien om klanten te lokken. Mocht je uiteindelijk je handtekening zetten onder het koopcontract, let dan wel op dat de afgesproken korting is verwerkt in de overeenkomst. Wilt u meer informatie of advies over de aanschaf van een keuken? Het is dan aan te raden om de website van Wolters Keukens te bekijken.