Wat betekent ergonomie?
Bij ergonomie kijken we hoe dat de werknemer in zijn omgeving staat, zit of beweegt. Met andere woorden, hoe werkt de betreffende persoon. Hierbij kijken we naar de middelen die worden gebruikt om zo goed mogelijk te kunnen functioneren. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ergonomische bureaustoel voor een juiste werkhouding. Een goede houding betekent immers dat u prettig en comfortabel kunt werken en dus ook productiever bent. Bovendien leid ergonomie tot veiliger werken omdat bijvoorbeeld bekabeling van de telefonie en computer wordt weggewerkt.
Omdat iedere werksituatie anders is kun je niet standaard een verhaal toepassen om een werkplek ergonomisch te maken. Wel zijn er een aantal adviesregels die wij u mee kunnen geven.
Kijk naar de zithouding.
Als de zithouding achter het bureau niet klopt zijn alle investeringen weggegooid geld. Dit is de basis en hiermee staat of valt het succes wat bereikt kan worden om lichamelijk klachten te voorkomen. Let erop dat beide voeten plat op de grond staan waarbij de onderbenen en bovenbenen in een hoek van 90 graden staan. Een lendensteun zorgt ervoor dat de holling in de rug wordt opgevuld en armleggers bieden de mogelijkheid om onderarmen in een hoek van 90 graden te kunnen laten rusten. Dit laatste zorgt ervoor dat de schouders ontspannen zijn. Als al deze adviezen worden opgevolgd geeft dat minder belemmeringen en beknellingen in het lichaam waardoor klachten niet kunnen ontstaan.
Voor goede bureaustoelen kunt u terecht op Moonen kantoormeubelen.
Instelling van de bureautafel.
Alles waarmee we werken staat op het bureau. Computer, telefoon en beeldscherm zijn allemaal nodig om te kunnen werken. Het is dus van belang dat alles bereikbaar is en dat de bureautafel op de juiste hoogte wordt ingesteld. Het prettigst is om het werkblad op dezelfde hoogte te plaatsen als de bovenkant van de armleggers van de bureaustoel. Zo maken de onderarmen geen rare bochten en blijft de hoek van onderarmen en bovenarmen 90 graden. Zorg ervoor dat het bureaublad niet op de bovenbenen drukt
Een overzicht voor aanschaf van ergonomische meubelen vind u op http://kantoormeubelen.gerelateerd.nl/
De plaats van de monitor.
Computer en laptop zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Het is dus wel zo handig om het beeldscherm op de juiste manier te plaatsen. Zorg dat u een armlengte afstand houd van de monitor en de ogen met een rechte lijn op de bovenste rand van de monitor staan. Bij blind typen kunt u het scherm iets hoger plaatsen. Probeer te voorkomen dat er zonlicht op het scherm valt om spiegeling te voorkomen.
Werken met het toetstenbord en de muis.
De twee meest gebruikte voorwerpen op het bureau zijn ongetwijfeld de muis en het toetsenbord. Door deze verkeerd te gebruiken ontstaan dan ook de meest voorkomende klachten zoals bijvoorbeel RSI. Om e.e.a. te voorkomen is het zaak een toetsenbord te kiezen met het cijfergedeelte aan de kant waar u ook de muis gebruikt om uw armen zo dicht mogelijk langs het lichaam te kunnen houden. Onder de meeste toetsenborden zitten pootjes maar zorg dat deze zijn ingeklapt. Immers als u de pootjes uitklapt staat het toetsenbord in een hoek waaraan uw polsen zich aan moeten passen. Voor de polsen is dit een niet natuurlijke houding en kan carpaal tunnel syndroom veroorzaken. Het is dus belangrijk om gebogen polsen te voorkomen. Zet het toetsenbord 8 – 10 cm van de rand af van het bureaublad. Wat betreft de muis moet u ervoor zorgen dat met 1 enkele beweging de aanwijzer over het gehele beeldscherm verplaatst kan worden. Optillen moet uiteraard voorkomen worden en het bewegen van de muis doet u vanuit de onderarm en niet vanuit de pols.
Een lijst met verkooppunten voor ergonomische vind u hier.