De maatschappij verandert in veel opzichten, deze veranderingen zijn onder anderen zichtbaar op de arbeidsmarkt. Werkgevers geven steeds meer de voorkeur aan werknemers met meer of betere opleidingen.
Opleidingen van vroeger
Vroeger kon je ook met weinig of geen opleiding een beroep uitoefenen. Vaak leerde je gaande weg een beroep. Een basis was al gelegd met de Ambachtsschool of de Huishoudschool. Het nadeel hiervan was dat kinderen van 12 of 13 jaar al een richting moesten kiezen. Dit is natuurlijk erg jong, dus de keuze was vaak erg lastig of gebaseerd op vriendjes of vriendinnetjes. Als je nog wou overstappen, was dit haast niet mogelijk. De overgang van bijvoorbeeld de zorg naar techniek is veel te groot. Als je van school af kwam, was je echter totaal nog geen vakman. Vaak moest je een baan zoeken, en in de avonduren een vakopleiding volgen. Dit gold vooral voor de techniek en de administratie, maar voor bijvoorbeeld de zorg waren er ook bepaalde regelingen. In de zorg moest je ook een baan zoeken, maar hier waren er enkele cursusweken per jaar. Het grote verschil met nu is dat al deze opleidingen waren gericht op het grootste deel van de tijd werken en daarbij leren.
Opleidingen van nu
Werkgevers van nu zijn veel meer gericht op opleidingen. Een sollicitant die meer of betere opleidingen heeft gevolgd, zal meestal voor een sollicitant gaan die dit niet heeft. Ook is het belangrijk om het niveau van kennis op peil te houden, bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding. Dit kan bijvoorbeeld bij Fabius. Fabius biedt opleidingen op MBO-niveau in specifieke richtingen. Zo is er altijd een opleiding die bij je past en waar je iets aan hebt bij je baan. Je kunt al binnen 6 maanden in het bezit zijn van een waardevol diploma. Er zijn ook veel verschillende leslocaties verspreid over Nederland, zo is er altijd een bij jou in de buurt!