1 op de 5 Nederlanders leiden aan hooikoorts en dat is een groot aantal. Deze mensen hebben last van tranende ogen, jeukende ogen/neus, loopneus/verstopte neus en veel niesbuien. Dit kan de oorzaak zijn van belemmeringen in het dagelijks leven, maar vooral voor een hoop irritaties.

Rijvaardigheid

Maastricht UMC+ heeft onderzoek gedaan naar de invloed van hooikoorts op de rijvaardigheid. Voor het eerst blijkt uit onderzoek dat er een negatief effect te meten is. de effecten zijn niet verwaarloosbaar, integendeel. Chauffeurs met een alcoholpromillage van 0,5 in het bloed zouden vergelijkbare rijvaardigheidskwaliteiten vertonen dan mensen met hooikoortssymptomen. Als je met hooikoortssymptomen achter het stuur gaat zitten, is dat dus vergelijkbaar met de consumptie van 3 glazen alcohol. De rijvaardigheid van de bestuurder met hooikoorts ging echter wel vooruit na het innemen van hooikoortsmedicatie, maar het kwam daarmee nog lang niet op het niveau van een nuchtere bestuurder zonder hooikoorts. Volgens KNO-arts prof. Dr. Bernd Kremer moeten mensen extra voorzichtig zijn met rijden wanneer zij last hebben van hooikoorts én nog andere medicatie gebruiken en/of ziektes hebben.

Neusspray

Het onderzoek is uitgevoerd onder twintig hooikoortspatiënten. Zij ondergingen onder diverse omstandigheden een rijvaardigheidstraining buiten het hooikoortsseizoen. Een deel van de groep kreeg een neusspray met daarin stoffen die allergische reacties veroorzaken. Het andere deel van de groep kreeg een placebo. Hierna werd door de onderzoekers gekeken wat de effecten waren op de rijvaardigheid, door de afwijking van de ‘ideale lijn’ op de weg te meten’. De groep mensen die de neusspray gebruikten met daarin allergische symptomen opwekkende stoffen bleken aanzienlijk verder af te wijken van de lijn dan de groep die het placebo toegediend kregen. Dit maakt het risico op een ongeluk groter.

Artsen

Artsen kunnen naar aanleiding van dit onderzoek meer betekenen voor hooikoortspatiënten en hun veiligheid. Het is aan hen om hun patiënten goed te informeren over medicatie en de effecten op de rijvaardigheid.