De nieuwe accu’s van Tesla beloven veel goeds. Vorige week werd er meer bekend over de accu’s en nu al, zijn er grote partijen die graag partners willen worden van het Tesla. Het Amerikaanse bedrijf Cargill is al één van de eerste klanten geworden. Zij hebben voor bij hun vleesfabriek al een capaciteit aan accu’s voor 1 MegaWatt. Verschillende zonnepanelen leveranciers hebben ook al hun samenwerking aangeboden. De concurrenten SolarCity en SunRun willen hun eigen producten graag uitbreiden met de accu’s. Ook andere bedrijven staan al in de rij om een samenwerkingsverband aan te gaan.
Algen toch rendabel?
Het is best rustig geweest op het front van algen in het nieuws. Er zijn in Nederland meerdere plantages aangelegd. De Universiteit in Wageningen heeft een plantage en in Friesland zijn er ook centrales aangelegd om energie te maken van algen. De voordelen van algen zijn dat ze relatief snel groeien, de zon gebruiken als grootste voedingsbron, er zijn veel soorten om mee te experimenteren en er komen veel nuttige inhoudsstoffen uit. Hierdoor is er veel interesse in de ontwikkeling van algentechnologie. Een nadeel is dat de plantage opzetten een grote investering is in geld maar ook vooral tijd en intensieve zorg. Twintig partners hebben de handen in een gesloten om het onderzoeken naar algen toch rendabel te maken. Of dit een mogelijk project wordt voor de lange of de korte termijn wordt besloten in juni 2015. Tenslotte moet het onderzoek nog in volle gang gezet worden en dit kost allemaal geld wat uiteindelijk wel iets op moet leveren.
Opslag Zeeland
Zeeland gaat een grote opslag voor groene energie bouwen in het Sloegebied bij Vlissingen. Deze opslag zou dienen voor de stroom die opgewekt wordt door windturbines en zonnepanelen. Er zijn nog weinig systemen die de grote hoeveelheden aan kan die opgewekt worden door de energiebronnen. Hierdoor wordt groene energie gelijk aan het stroomnetwerk geleverd. Gascentrales bijvoorbeeld draaien dan op een veel lager pitje en lopen zo grote verliezen op. Eind dit jaar zou de opslag afgebouwd moeten zijn. Dit zou moeten zorgen dat er op geen wind dagen toch groene stroom geleverd kan worden. Ook kunnen energieleveranciers dan 100% echte groene stroom leveren aan consumenten. Nu wordt het vaak deels aangeboden door leveranciers. Kijk maar eens met een energievergelijker naar de aanbiedingen die ze nu kunnen doen. In de toekomst zal dit zeer zeker veranderen.
Wat is de beste methode voor Europa voor groene stroom
Rob Aalbers, een econoom bij het Centraal Planbureau, heeft een uitspraak gedaan over welke vorm van duurzame energie het meest geschikt is. Hierbij verschilt hij vooral van mening met Fauconnier. Aalbers beweerd dat zonnepanelen niet Dé oplossing kan zijn in Europa door de geologische ligging en klimaat verschil tussen andere landen. Europa is een noordelijk continent en die hebben nu eenmaal minder zonuren dan een zuidelijk land. Een betere oplossing zou windenergie en biomassa moeten zijn.