Over het algemeen slapen Nederlanders goed. Uit onderzoek is gebleken dat de 39% van de Nederlanders door de weeks gemiddeld 7 uur slaapt. In het weekend komt dit gemiddelde uit op 7 uur en een kleine 25 minuten. Wanneer we Nederland dan ook gaan vergelijken met andere landen, zie je het verschijnsel dat de Nederlander over het algemeen gemiddeld langer slaapt.

Dubben

Over het algemeen blijkt dubben of piekeren een groot verschijnsel bij slecht slapen. Toch blijkt uit onderzoek dat slechts 15% van de Nederlanders wakker ligt door het piekeren. We maken ons toch niet zo druk om geld en andere zaken als we vaak denken. Net als de gemiddelde slaap is dit zeer positief wanneer er vergeleken wordt met andere landen. Zo is gebleken dat in Zuid-Korea maar liefst 42% van de bevolking wakker ligt door het piekeren, in Brazilië ligt dit aantal op 33%. De Chinezen scoren ook hoog met een percentage van 32%.

Culturele verschillen

Het verschil in cultuur is een grote oorzaak in het verschil in het wakker liggen. Zo blijkt het een goede gewoonte te zijn om op tijd te eten. Gemiddeld eet de Nederlander om 18.00. In andere ligt die gemiddelde tijd vaak een stuk hoger, waardoor ze met een volle maag in bed kruipen. In Nederland ligt dat aantal dan ook slechts op 3%.

Nachtrust

Het is gebleken dat een nachtrust van 8 uur het beste is voor de mens. Natuurlijk verscheelt dit per persoon, en is de gewenning erg afhankelijk. De helft van Nederland geeft aan niet genoeg te hebben aan de 7 uur, maar er wordt niks mee gedaan. Een aantal puntjes wat betreft slaapadvies:

  • Schakel de TV of andere apparatuur een uur voor het slapen gaan uit. Het onnatuurlijke ligt en de extra aandacht die je eraan besteedt zorgt ervoor dat je moeilijker inslaapt
  • Een boek lezen of een douche nemen stimuleert het slapen gaan. Echter is een bad nemen weer slecht voor het inslapen. Bij het douchen warmt alleen de huid op en bij het nemen van een bad heel het lichaam. Dan heeft het lichaam eerst de tijd nodig om af te koelen. Een kamertemperatuur van 18 graden stimuleert het slapen gaan ook.
  • Vermijdt cafeïne voor het slapen gaan. Zelfs tot een periode van 4 tot 6 uur kan het effect van cafeïne te merken zijn bij het inslapen.