Ondanks dat je het niet snel zou verwachten, is er bij zure oprispingen sprake van een tekort aan maagzuur. Toch krijg je bij maagzuurklachten vaak maagzuurremmers voorgeschreven. Door maagzuurremmers wordt de productie van maagzuur vermindert en worden de klachten van een tekort aan maagzuur geneutraliseerd. Neutralisatie verlicht de klachten, maar maagzuur is wel heel belangrijk bij de voedselvertering.
Maagzuurremmers gaan zure oprispingen tegen
Ondanks het feit dat maagzuurremmers die vervelende zure oprispingen tegengaat, neemt het dus ook een belangrijke schakel weg. Maagzuurremmers mogen om die reden ook niet langdurig worden gebruikt zonder doktersadvies. Deze medicijnen verstoren het maag- en darmkanaal. Hierdoor wordt voedsel minder goed opgenomen en vindt er een minder effectieve vertering plaats. Dit heeft tot gevolg dat het immuunsysteem achteruit gaat en je vatbaarder wordt voor ziektes.
Stoppen met maagzuurremmers
Een logisch gevolg van het stoppen met maagzuurremmers is veelal het terugkeren van die vervelende zure oprispingen. Hierdoor ben je snel geneigd weer naar de voorgeschreven medicijnen te grijpen. In veel gevallen komen de zure oprispingen zelfs erger terug, maar wat is dan de juiste oplossing? Het is belangrijk de oorzaak aan te pakken en niet het gevolg. Beter voorkomen dan genezen is een regel die goed opgaat bij zure oprispingen.
Wat kun je zelf doen?
Het is belangrijk bij chronische maagzuurklachten de oorzaak aan te pakken. Dit kan stress, maar ook het eetpatroon is een veelgehoorde oorzaak van zure oprispingen en zuurbranden. Door te letten op het volgende, kunnen de klachten in veel gevallen tot 60% verminderd worden. Wat te doen tegen maagzuur?
- Probeer stress te voorkomen
- Probeer goed te ontspannen, dat wil zeggen zorg voor een goede nachtrust.
- Verminder het gebruik van koffie en probeer te stoppen met roken
- Probeer de inname van linolzuur te beperken. Linolzuur remt de productie, waardoor je sneller en meer last hebt van zure oprispingen.
- Gebruik voeding die betaïne bevat. Betaïne zit onder meer in vis, bieten, spinazie en broccoli. Deze stof kan de productie maagzuur verhogen.
- Drink of eet af en toe een product met gember. Voorbeelden zijn gemberthee, gemberbier of verwerk eens wat gemberpoeder door je gerecht. Dit product ondersteunt het spijsverteringsstelsel.
Meer brandend maagzuur tips?