Het is algemeen bekend dat we in Nederland een wisselvallig klimaat hebben en dat er geen pijl op te trekken valt hoe het weer hier zal verlopen. Afgelopen jaar was de winter erg zacht en in maart hebben we al de eerste zon kunnen zien. Het was het zelfs warmer dan twintig graden. Wellicht heb je al toen in de tuin gezeten en heb je gezien dat het er niet heel mooi bij stond.

Dan moet er toch echt wat gebeuren aan de tuin maar het is vaak geen klusje waar je direct mee aan de slag gaat. Soms is het niet direct duidelijk wat er veranderd moet worden en hoeveel tijd dit zal gaan kosten. Ook kan het natuurlijk uit financiële beweegredenen uitgesteld worden. Aan de hand van een stappenplan moet het achterstallige onderhoud op te lossen zijn.

Hoe begin ik met het onderhoud van de tuin?
Als je met het onderhoud begint, wil je waarschijnlijk direct heel de tuin onder handen nemen. Het is beter wanneer je niet alles tegelijk overhoop haalt, maar dat je per deel of gebied werkt. Doe bijvoorbeeld eerst het terras, kijk vervolgens naar de vijver en begin dan pas met de beplanting. Je houdt zo overzicht en loopt niet het risico dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Het is goed om ook een beetje vooronderzoek te doen zoals het meten van de tuin of de verschillende zones en te bekijken welke grondsoort de tuin heeft. Ga vervolgens een soort analyse maken van de beplanting. Welke moeten gesnoeid worden en welke planten zijn aan vervanging toe?

Mocht je er niet uitkomen, is het verstandig om op internet te kijken of een tuincentrum te raadplegen. Dat kun je direct doen wanneer je het tuincentrum bezoekt voor de aankoop van nieuwe planten, kunstbloemen of bomen. Ook is het leuk om je tuin op te sieren met een bankje of tuinset.