Elektronische apparaten zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Ze worden ingezet om diverse soorten taken makkelijker te maken en de mens van werk te ontzien. In veel huishoudens wordt er bijvoorbeeld niet meer met de hand gewassen of de vaat gedaan. Het nadeel is echter dat een elektronisch apparaat stuk kan gaan en dat je het vervolgens moet inleveren.
Binnenkort zal het makkelijker worden om elektrisch afval in te leveren, maakte het ministerie van Milieu recentelijk bekend. Om het proces voor de consument te versoepelen, worden er een aantal ‘maatregelen’ genomen. Het afdanken van een apparaat wordt makkelijk, want je hoeft er niet direct een nieuw exemplaar voor in de plaats aan te schaffen.
Er wordt daarnaast voor gezorgd dat er meer inleverpunten dan er nu zijn, komen. Grotere zaken (minimaal 400 vierkante meter verkoopoppervlak) die elektronische apparatuur verkopen, worden verplicht gesteld om een inzamelpunt op te stellen. Ze moeten bijvoorbeeld grote afvalbakken kopen waar mensen klein elektrisch afval kunnen dumpen.
Meer hoeveelheid afval per Nederlander
De Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparaat, zoals deze officieel heet, moet ervoor zorgen dat fabrikanten meer hoeveelheden afval moeten innemen. Het is namelijk zo dat niet alleen de overheid moet letten op de inzameling en verwerking van elektronische apparaten, maar ook dat producenten en importeurs hier medeverantwoordelijk voor zijn.
Er wordt op dit moment slechts vier kilo per Nederlander ingeleverd, maar de komende jaren zal deze hoeveelheid flink toenemen. De verwachting is namelijk dat er in 2016 al 12 kilo per hoofd wordt ingenomen en dat dit zal groeien tot 17 kilo per Nederlander in 2019.
Daarnaast heeft men over de kwaliteitseisen nagedacht. De landen, inclusief Nederland, waar afval naar wordt geëxporteerd en verwerkt wordt, moeten hier aan voldoen. Het ministerie maakt niet exact duidelijk om wat voor soort voorwaarden het hier gaat.