Niet iedereen schudt een leuke tekst zo maar uit z’n mouw. De goede woorden vinden kan best moeilijk zijn. In de basis schrijft een ervaren tekstschrijver de tekst in 3 delen: de inleiding, het middenstuk en een slot. En verder bepaalt het doel van de tekst de inhoud. Er zijn wel een aantal punten waar je als beginnende tekstschrijver op moet letten.
- Schrijf te tekst in de actieve vorm
Teksten worden best gelezen en opgenomen als deze in de actieve vorm zijn geschreven. Het is direct taalgebruik en leest prettig.
Een voorbeeld: ‘Een tekstschrijver schrijft een tekst vanuit z’n hart’. En dus niet: ‘Een tekst wordt door een tekstschrijver vanuit z’n hart geschreven’. Het tweede is passief en veel te omslachtig.
- Zo min mogelijk hulpwerkwoorden
Hulpwerkwoorden als ‘zullen’ en ‘kunnen’ maken een tekst twijfelachtig en zijn vaak overbodig. Een ervaren tekstschrijver vermijdt deze dan ook zo veel mogelijk. Zonder het gebruik van deze hulpwerkwoorden komt een tekst veel overtuigender over.
Een voorbeeld: ‘De tekstschrijver heeft zin om te schrijven’ en niet ‘De tekstschrijver kan zin hebben om te schrijven’.
- Goed gebruik leestekens
Als je al veel ervaring hebt als tekstschrijver weet je precies waar je punten en komma’s moet zetten. Een beginnende tekstschrijver moet hier goed opletten. De leestekens maken dat een zin opvalt of geven een rustpunt. Voor het woord ‘en’ hoeft niet altijd een komma te staan en tussen 2 werkwoorden achter elkaar kun je een komma plaatsen. Je merkt zelf wanneer je een adempauze inlast tijdens het lezen. Dat kan een goed punt voor een komma zijn.
- Gebruik lange en korte zinnen
Alleen dan krijgt een tekst ritme. Soms zelfs wel uit een woord. Echt? Ja, echt. En hak lange zinnen in tweeën. Met een te lange zin laat je de lezer verdwalen.
- Blijf schrappen
Kort en bondig. Te veel informatie kan de dodelijk saai zijn voor de lezer. Als het niets toevoegt aan je boodschap laat het dan weg. En mocht je vragen hebben, een goede tekstschrijver is altijd in de buurt: http://tekstklik.nl.